1. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН
галузь знань: 16
«Хімічні технології та інженерія»
спеціальність:161 «Хімічні технології та інженерія»
спеціалізація: «Виготовлення виробів і покриттів із
полімерних матеріалів. Виготовлення
емальованих виробів»
освітньо-професійний ступінь: фаховий молодший
бакалавр
відділення
( денне ): технологічне 131 «Прикладна
механіка»
№ п/п |
Найменування розділів
(модулів/розділів) |
Кількість
аудиторних годин |
|||||||
лекції |
практичні |
лабораторні |
семінар |
КР |
Всього ауд. годин |
Сам. робота |
Заг. обсяг годин |
||
Семестр
І |
|||||||||
1. |
Тема 1. Теорія
будови органічних сполук (із них *інтегровані) |
8 4* |
4 2* |
2 |
- |
- |
14 6* |
40 |
54 |
2. |
Тема 2.
Вуглеводні (із них *інтегровані) |
16 8* |
2 2* |
6 2* |
2 |
2 2* |
28 14* |
46 |
74 |
3. |
Тема 3. Оксигеновмісні органічні сполуки (із них *інтегровані) |
14 8* |
4 |
4 4* |
2 |
2 2* |
26 14* |
26 |
52 |
Всього за І семестр |
38 20* |
10 4* |
12 6* |
4 |
4 4* |
68 34* |
112 |
180 |
|
Форма підсумкового контролю (семестровий контроль) залік |
|||||||||
Семестр ІІ |
|||||||||
4. |
Тема 3. Оксигеновмісні органічні сполуки (із них *інтегровані) |
4 4* |
8 2* |
8 2* |
2 |
- |
22 8* |
34 |
56 |
5. |
Тема 4. Нітрогеновмісні органічні сполуки (із них *інтегровані) |
4 4* |
2 |
2 2* |
1 |
- |
9 6* |
20 |
29 |
6. |
Тема 5.
Синтетичні високомолекулярні речовини і полімерні матеріали на їх основі (із них *інтегровані) |
1 1* |
- |
2 2* |
- |
- |
3 3* |
2 |
5 |
Всього за ІІ
семестр |
9 9* |
10 2* |
12 6* |
3 |
- |
34 17* |
56 |
90 |
|
Форма
підсумкового контролю (семестровий контроль) залік |
|||||||||
Всього |
47 29* |
20 6* |
24 12* |
7 |
4 4* |
102 51* |
168 |
270 |
2. ПЕРЕЛІК ТЕМ ЛР, ПР, СРС
Теми
лабораторних робіт:
№ з/п |
Назва теми |
Кількість годин |
Семестр |
1. |
Розділення
й очищення речовин. Перегонка при атмосферному тиску. Перекристалізація |
2 |
І |
2. |
Виявлення Карбону, Гідрогену, Хлору в органічних
речовинах. |
2 |
І |
3. |
*Добування
метану, етилену і ацетилену, вивчення їх властивостей |
2 |
І |
4. |
Вивчення властивостей бензену |
2 |
І |
5. |
*Хімічні
властивості спиртів та фенолу |
2 |
І |
6. |
*Виявлення органічних кислот у харчових продуктах. Добування та
вивчення властивостей альдегідів та карбонових кислот |
2 |
І |
7. |
Омилення жирів. Добування мила. |
2 |
ІІ |
8. |
*Вивчення властивостей жирів та вуглеводів. |
2 |
ІІ |
9. |
Виявлення вуглеводів у харчових
продуктах |
2 |
ІІ |
10. |
Вивчення властивостей моно- і дисахаридів |
2 |
ІІ |
11. |
*Властивості
білків. Якісні реакції на білок |
2 |
ІІ |
12. |
*Вивчення
властивостей полімерів |
2 |
ІІ |
|
Всього |
24 |
|
№ з/п |
Назва теми |
Кількість годин |
Семестр |
1. |
Розв’язування розрахункових задач різних
типів, що вивчалися в основній школі |
2 |
І |
2. |
*Встановлення
молекулярної формули речовини за масовими частками елементів. |
2 |
І |
3. |
*Встановлення молекулярної формули
речовини за загальною формулою гомологічного ряду та густиною або відносною
густиною. Виведення молекулярної формули речовини за масою, об᾽ємом або кількістю речовини
реагентів або продуктів реакції. |
2 |
І |
4. |
Розв’язування задач за рівняннями реакцій за
участі спиртів і фенолів |
2 |
І |
5. |
Розв’язування
задач різних типів за участі карбонових кислот |
2 |
І |
6. |
Обчислення за хімічними рівняннями кількості речовини, маси або об’єму за
кількістю речовини, масою або об’ємом реагенту, що містить певну частку
домішок. |
2 |
ІІ |
7. |
Розвʼязування
комбінованих задач |
2 |
ІІ |
8. |
*Розв᾽язування експериментальних задач. |
2 |
ІІ |
9. |
Розвʼязування задач на складання генетичних
ланцюжків |
2 |
ІІ |
10. |
Розвʼязування задач на встановлення молекулярної формули органічної
речовини |
2 |
ІІ |
|
Всього |
20 |
|
№ з/п |
Назва теми |
Кількість годин |
Семестр |
1 |
2 |
3 |
4 |
1. |
СРС1. Стислий історичний нарис розвитку органічної хімії |
2 |
І |
2. |
СРС2. Виникнення і сировинні джерела органічних сполук. Природні та
синтетичні органічні сполуки |
2 |
І |
3. |
СРС3. Історія перших синтезів органічних речовин |
2 |
І |
4. |
СРС4. Наочне зображення молекул |
2 |
І |
5. |
СРС5. Функціональні групи у складі органічних сполук |
2 |
І |
6. |
СРС6. Класифікація хімічних реакцій в органічній хімії |
2 |
І |
7. |
СРС7. Передумови створення теорії хімічної будови органічних речовин |
2 |
І |
8. |
СРС8. Атомні орбіталі. Енергія, геометрична форма та орієнтація s-, p- , d-орбіталей |
2 |
І |
9. |
СРС9. Електронна конфігурація атома Карбона в основному і збудженому
станах. Ковалентний σ -звʼязок і π-звʼязок. Гібридизація орбіталей. |
2 |
І |
10. |
СРС10. Прості звʼязки. Sр3-гібридизація. |
2 |
І |
11. |
СРС11. Подвійний Карбон-Карбоновий звʼязок. Sр2-гібридизація. |
2 |
І |
12. |
СРС12. Потрійний Карбон-Карбоновий звʼязок. Sр-гібридизація. |
2 |
І |
13. |
СРС13. Полярні звʼязки. |
2 |
І |
14. |
СРС14. Водневі звʼязки. |
2 |
І |
15. |
СРС15. Виділення та очищення органічних сполук |
2 |
І |
16. |
СРС16. Ізомери у природі |
2 |
І |
17. |
СРС17. Конформації ациклічних сполук |
2 |
І |
18. |
СРС18. Конформації циклічних сполук |
2 |
І |
19. |
СРС19. Цис-, транс-ізомерія |
2 |
І |
20. |
СРС20. Оптична ізомерія. Хіральність. Енантіомери. Рацемати. |
2 |
І |
21. |
СРС21. Правила утворення систематичних назв алканів розгалуженої будови. |
2 |
І |
22. |
СРС22. Тривіальні назви деяких алканів розгалуженої будови та відповідних
алкільних груп. |
2 |
І |
23. |
СРС23. Механізм вільнорадикального заміщення на прикладі реакції
галогенування. |
2 |
І |
24. |
СРС24. Природні джерела алканів. |
2 |
І |
25. |
СРС25. Характеристика
замісників, що виявляють позитивний і негативний індукційний ефекти. |
2 |
І |
26. |
СРС26. Застосування
насичених вуглеводнів та їх похідних. |
2 |
І |
27. |
СРС27. Механізм
реакції приєднання за місцем подвійного звʼязку. |
2 |
І |
28. |
СРС28. Ідентифікація
органічних сполук методом хроматографії. |
2 |
І |
29. |
СРС29. Спектральні
методи встановлення структури органічних
сполук. |
2 |
І |
30. |
СРС30. Добування і
застосування циклоалканів. |
2 |
І |
31. |
СРС31. Гомологи
бензену. |
2 |
І |
32. |
СРС32. Хімічні
засоби захисту рослин. |
2 |
І |
33. |
СРС33. Багатоядерні
ароматичні вуглеводні. |
2 |
І |
34. |
СРС34. Отримання
алкадієнів. |
2 |
І |
35. |
СРС35. Окремі
представники дієнових вуглеводнів, їхні властивості. |
2 |
І |
36. |
СРС36. Пурин,
піримідин, їхні похідні, біологічне значення. |
2 |
І |
37. |
СРС37. Природний
газ. |
2 |
І |
38. |
СРС38. Перегонка
нафти. |
2 |
І |
39. |
СРС39. Крекінг
нафтопродуктів. |
2 |
І |
40. |
СРС40. Застосування нафтопродуктів. |
2 |
І |
41. |
СРС41. Детонаційна стійкість бензину. |
2 |
І |
42. |
СРС42. Камʼяне вугілля і продукти його переробки. |
2 |
І |
43. |
СРС43. Вуглеводнева сировина й охорона довкілля. |
2 |
І |
44. |
СРС44. Окремі
представники насичених одноатомних спиртів, їхні властивості. |
2 |
І |
45. |
СРС45. Дія етанолу
на організм. |
2 |
І |
46. |
СРС46. Отримання
насичених одноатомних спиртів. |
2 |
І |
47. |
СРС47. Отримання багатоатомних спиртів. |
2 |
І |
48. |
СРС48. Хімічні властивості фенолу. |
2 |
І |
49. |
СРС49. Отримання фенолу та фенолятів. |
2 |
І |
50. |
СРС50. Застосування спиртів, фенолів, багатоатомних спиртів. |
2 |
І |
51. |
СРС51. Отримання
альдегідів і кетонів. |
2 |
І |
52. |
СРС52. Застосування
альдегідів і кетонів. |
2 |
І |
53. |
СРС53. Вищі жирні
карбонові кислоти, їхні властивості. |
2 |
І |
54. |
СРС54. Ароматичні
карбонові кислоти (бензойна і фталева), їхні властивості. |
2 |
І |
55. |
СРС55. Дикарбонові
кислоти (щавлева та малонова), їхні властивості. |
2 |
І |
56. |
СРС56. Застосування
естерів. |
2 |
І |
57. |
СРС1. Природні жири |
2 |
ІІ |
58. |
СРС2. Синтетичні жири. Маргарини |
2 |
ІІ |
59. |
СРС3. Біологічне значення жирів. |
2 |
ІІ |
60. |
СРС4. Біодизельне пальне. |
2 |
ІІ |
61. |
СРС5. Мило, способи
його добування. |
2 |
ІІ |
62. |
СРС6. Мийна дія мила. |
2 |
ІІ |
63. |
СРС7.
Синтетичні мийні
засоби, їхній вплив на довкілля. |
2 |
ІІ |
64. |
СРС8. Глюкоза, склад і будова
молекули, знаходження в природі. |
2 |
ІІ |
65. |
СРС9. Фруктоза, склад і будова
молекули, знаходження в природі. |
2 |
ІІ |
66. |
СРС10. Рибоза і дезоксирибоза, склад
і будова молекули, біологічне значення. |
2 |
ІІ |
67. |
СРС11. Поняття про абсолютну і
відносну конфігурації. L- і D-ряди. |
2 |
ІІ |
68. |
СРС12. Сахароза, склад і будова
молекули, знаходження в природі. |
2 |
ІІ |
69. |
СРС13. Виробництво цукру |
2 |
ІІ |
70. |
СРС 14. Крохмаль, склад і будова
молекули, знаходження в природі. |
2 |
ІІ |
71. |
СРС 15. Добування і застосування
крохмалю |
2 |
ІІ |
72. |
СРС 16. Целюлоза, склад і будова
молекули, знаходження в природі. |
2 |
ІІ |
73. |
СРС
17. Поняття про штучні волокна на прикладі ацетатного волокна. |
2 |
ІІ |
74. |
СРС18 Нітросполуки, їх склад, представники і застосування. |
2 |
ІІ |
75. |
СРС19 Аміни, склад і будова молекул,
ізомерія. |
2 |
ІІ |
76. |
СРС20 Анілін,
електронна будова, взаємний вплив
атомів у молекулі аніліну. |
2 |
ІІ |
77. |
СРС21 Поняття про анілінові барвники. |
2 |
ІІ |
78. |
СРС22
Синтетичні лікарські засоби - похідні бензену, аніліну, нітрогеновмісних
сполук. |
2 |
ІІ |
79. |
СРС23 Представники
амінокислот. |
2 |
ІІ |
80. |
СРС24 Біологічне
значення амінокислот. Застосування амінокислот в промисловості і медицині. |
2 |
ІІ |
81. |
СРС25 Особливості
будови молекул нуклеїнових кислот |
2 |
ІІ |
82. |
СРС26 Роль нуклеїнових кислот у життєдіяльності організмів. |
2 |
ІІ |
83. |
СРС27
Успіхи у вивченні та синтезі білків і нуклеїнових кислот. Поняття про
біотехнологію. |
2 |
ІІ |
84. |
СРС 28 Каучуки, гума, синтетичні
волокна. Фізичні
властивості і застосування. |
2 |
ІІ |
|
Всього |
168 |
|
При оцінювання
рівня навчальних досягнень з органічної хімії враховується:
·
рівень засвоєння теоретичних знань;
·
оволодіння хімічною мовою як засобом відображення
знань про речовини і хімічні явища;
·
сформованість експериментальних умінь, необхідних для
виконання хімічних дослідів, передбачених навчальною програмою;
·
здатність учнів застосовувати набуті знання на
практиці;
·
уміння розв'язувати розрахункові задачі.
За відмінностями між обсягом і глибиною досягнутих
результатів, ступенем самостійності у виконанні завдань, здатністю
використовувати знання у нових ситуаціях виокремлено рівні навчальних досягнень
учнів, що оцінюються за 12-бальною шкалою.
Кожний наступний рівень вбирає в себе вимоги до
попереднього, а також додає нові характеристики.
Визначальними в оцінюванні рівня навчальних досягнень
учнів є особистісні результати пізнавальної діяльності, в яких відбиваються
загальнопредметні компетентності, набуті учнями в процесі навчання хімії.
Рівні навчальних досягнень |
Бали |
Критерії оцінювання
навчальних досягнень |
I. Незадовільний |
2 |
Студент розпізнає деякі хімічні об'єкти (хімічні
символи, формули, явища, посуд тощо) і називає їх (на побутовому рівні); знає
правила безпеки під час проведення практичних робіт, описує деякі хімічні
об'єкти за певними ознаками; знає призначення лабораторного
обладнання, має фрагментарні уявлення з предмета вивчення і може відтворити
окремі його частини; під керівництвом учителя виконує найпростіші хімічні
досліди |
II. Задовільний |
3 |
Студент знає окремі факти, що стосуються хімічних
сполук і явищ; складає прості прилади для проведення дослідів і виконує їх
під керівництвом учителя; складає з допомогою вчителя скорочену умову задачі;
з допомогою викладача відтворює окремі частини начального матеріалу, дає
визначення основних понять; самостійно виконує деякі хімічні досліди, описує
хід їх виконання, дотримується порядку на робочому місці; самостійно складає
і записує скорочену умову задачі; описує окремі спостереження за перебігом
хімічних дослідів; робить обчислення за готовою формулою |
III. Добрий |
4 |
Студент самостійно відтворює значну частину навчального
матеріалу, з допомогою викладача порівнює хімічні об'єкти, описує спостереження за
перебігом хімічних дослідів; наводить рівняння реакцій за умовою задачі; порівнює
і класифікує хімічні об'єкти; самостійно виконує всі хімічні досліди згідно з
інструкцією; робить обчислення за рівнянням реакції; виявляє розуміння
основоположних хімічних теорій і фактів, наводить приклади на підтвердження
цього; робить окремі висновки з хімічних дослідів |
IV. Відмінний |
5 |
Студент володіє навчальним
матеріалом і застосовує знання у стандартних ситуаціях, уміє аналізувати,
узагальнювати й систематизувати надану інформацію, робити висновки; робить
висновки з практичної роботи; самостійно наводить і використовує необхідні
формули для розв'язування задач; володіє засвоєними знаннями і використовує
їх у нестандартних ситуаціях, встановлює зв'язки між явищами; самостійно
знаходить і використовує інформацію згідно з поставленим завданням; виконує
хімічний експеримент, раціонально використовуючи обладнання і реактиви;
самостійно розв'язує задачі, формулює відповіді; має системні знання з предмета,
аргументовано використовує їх, у тому числі у проблемних ситуаціях; аналізує
додаткову інформацію; самостійно оцінює явища, пов'язані з речовинами та їх
перетвореннями; робить обґрунтовані висновки з хімічного експерименту;
розв'язує експериментальні задачі за власним планом; самостійно аналізує та
розв'язує задачі раціональним способом |
Оцінювання
практичних робіт і лабораторних дослідів
Рівні навчальних досягнень |
Бали |
Критерії оцінювання навчальних досягнень |
I. Незадовільний |
2 |
розпізнає деякі хімічні об'єкти
(хімічні символи, формули, явища, посуд тощо) і називає їх (на побутовому
рівні); знає правила безпеки під час проведення практичних робіт; описує
деякі хімічні об'єкти за певними ознаками; знає призначення лабораторного
обладнання; має
фрагментарні уявлення з предмета вивчення і може відтворити окремі його
частини; під керівництвом викладача виконує
найпростіші хімічні досліди |
II. Задовільний |
3 |
знає окремі факти, що
стосуються хімічних сполук і явищ; складає прості прилади для проведення
дослідів і виконує їх під керівництвом викладача; з допомогою викладача відтворює
окремі частини начального матеріалу, дає визначення основних понять;
самостійно виконує деякі хімічні досліди, описує хід їх виконання,
дотримується порядку на робочому місці; відтворює
навчальний матеріал з допомогою викладача; описує окремі
спостереження за перебігом хімічних дослідів |
III. Добрий |
4 |
самостійно відтворює значну
частину навчального матеріалу, з допомогою вчителя порівнює хімічні об'єкти,
описує спостереження за перебігом хімічних дослідів; самостійно відтворює фактичний
і теоретичний навчальний матеріал, порівнює і класифікує хімічні об'єкти;
самостійно виконує всі хімічні досліди згідно з інструкцією; виявляє
розуміння основоположних хімічних теорій і фактів, наводить приклади на
підтвердження цього; робить окремі висновки з хімічних дослідів |
IV. Відмінний |
5 |
володіє
навчальним матеріалом і застосовує знання у стандартних ситуаціях, уміє
аналізувати, узагальнювати й систематизувати надану інформацію, робити
висновки; робить висновки з практичної роботи; володіє засвоєними знаннями і
використовує їх у нестандартних ситуаціях, встановлює зв'язки між явищами;
самостійно знаходить і використовує інформацію згідно з поставленим
завданням; виконує хімічний експеримент, раціонально використовуючи
обладнання і реактиви; має
системні знання з предмета, аргументовано використовує їх, у тому числі у
проблемних ситуаціях; аналізує додаткову інформацію; самостійно оцінює явища,
пов'язані з речовинами та їх перетвореннями; робить обґрунтовані висновки з
хімічного експерименту; розв'язує експериментальні задачі за власним планом |
Оцінювання
розв’язування розрахункових задач
Рівні навчальних досягнень |
Бали |
Критерії оцінювання навчальних досягнень |
I. Незадовільний |
2 |
Розв’язування
задач не передбачене |
II. Задовільний |
3 |
складає
з допомогою викладача скорочену умову задачі; самостійно
складає і записує скорочену умову задачі; складає
скорочену умову задачі; робить обчислення лише з готовою формулою |
III. Добрий |
4 |
наводить
рівняння реакцій за умовою задачі; робить
обчислення за рівнянням реакції, з допомогою викладача
розв'язує задачі; наводить
потрібні формули речовин і рівняння реакцій; розв’язує задачі, користуючись
алгоритмом |
IV. Відмінний |
5 |
самостійно
наводить і використовує необхідні формули для розв'язування задач; самостійно
і раціонально розв’язує задачі; самостійно
і раціонально розв’язує задачі; розв’язує комбіновані задачі |
4. ЛІТЕРАТУРА
4.1.
ОСНОВНА ЛІТЕРАТУРА
1.
Хімія (рівень стандарту): підруч. для 10 кл. закл. заг. серед. освіти / П.П.Попель, Л.С.Крикля. – Київ: ВЦ «Академія»,
2018. – 256 с. : іл.
2.
Хімія : підруч. для 10 кл. закладів загальної середньої
освіти: профіл. рівень / Л. П. Величко. — К. : Школяр, 2018. — 296 с. : іл.
3.
Органічна хімія / О.В. Березан. – Тернопіль: - Підручники
і посібники, 2020. – 208 с.
4.
Органічна хімія: Підр. для студ. вищ. навч. закл. / Л.Д.
Бобрівник, В.М. Руденко, Г.О. Лезенко. – К.; Ірпінь: ВТФ «Перун», 2005. – 544
с.
5. Хімія. Міні-довідник для підготовки до ЗНО / О.В. Березан. – Тернопіль: - Підручники і посібники, 2014. – 208 с.
4.2. ДОДАТКОВА ЛІТЕРАТУРА
1.
Астахов О.І.,
Драгунський Ю.А. Позакласні практичні заняття з хімії. – К.: Рад. шк., 1966. – 244 с.
2.
Біологічна хімія:
Навчальний посібник. – 2-е вид. перер. і допов. – К.: Вища школа, 1995. – 536
с.
3.
Гудкова А., Ефремова
К., Магдеснева Н., Мельчакова Н. 500 задач по химии. Пособие для учащихся . –
М.: Просвещение, 1977.
4.
Дюга Г., Пенин К.
Биографическая химия. – М.: Мир, 1983.- 152 с.
5.
Заммер К., Акумулятор знаний
по химии. – М.: Мир, 1985. – 294 с.
6.
Конуріна Г.І. Узагальнення
знань з теми «Початкові хімічні поняття». – Хімія.-2010.-№9.
7.
Кукушкіна Н.К.
Розвиток інтересу до предмета. Все для вчителя.-2000.-№7.
8.
Неорганическая
химия. Энциклопедия школьника. Под ред. М.А. Прокофьева.-М.: Сов. Энциклопедия,
1975.-384с.
9.
Прометун О., Пироженко Я. Сучасний урок:
Інтерактивні технології навчання. –К.: А.С.К., 2006.-192 с.
10.
Сомин Л.Е. Увлекательная химия. – М.:
Просвещение, 1978.
11.
Турінцева Л.В. Міжпредметні звязки у навчанні
хімії.-Х.:Основа, 2004.-96 с.
12.
Федорова З.
Міжпредметні звязки в курсі хімії.-Хімія.Шкільний світ.-2008.-№15, с.3-5.
13.
Химия в быту. –
Смоленск: Русич, 1998.-с.522-524.
14.
Цікаво про хімічні елементи та їх сполуки. –
К.: Шкільний світ, 2004. – 128 с.
15.
Шарко В.Д. Сучасний урок.-К.: Фенікс,
2006.-220 с.
16.
Эткина П. Молекулы. – М.: Мир, 1991.- 216 с.
17.
Хомченко Г.,
Хомченко И. Задачи по химии для поступающих в вузы: Учебное пособие. – М.:
высшая школа, 1986.- 238 с.
Немає коментарів:
Дописати коментар